"POWIEDZ MI, CO JESZ, A POWIEM CI KIM JESTES”

Anthelme Brillat-Savarin

 

 

 

W Pytlówce oferujemy dwa posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacje (obiad o późniejszej porze). Staramy się, aby nasza kuchnia oparta była w jak największej części na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Mleko, z którego robimy śmietanę i biały ser, pochodzi od zaprzyjaźnionych sąsiadów. Smak świeżych jaj, mleka prosto od krowy, twarogu czy przetworów sporządzonych z własnych owoców i warzyw, z pewnością na długo pozostanie w  Państwa pamięci.

 

 

 

 

 

Powyżej mogą Państwo zobaczyć zdjęcia jadalni w której serwujemy śniadania i obiadokolacje. Od maja 2010 roku nasze gospodarstwo należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W związku z tym urozmaicamy nasze menu potrawami regionalnymi. Już teraz mogą Państwo spróbować zalewajki świętokrzyskiej, zupy dyniowej, męcybuł i napoju z kwiatów czarnego bzu. Mamy nadzieje, że zarówno nam, jak i Państwu te "stare"przepisy przypadną do gustu.

 

 

 

Więcej informacji o Sieci znajdą Państwo na stronie:

 http://www.culinary-heritage.com

 

Zapraszamy do lektury poniższego tekstu, opisującego te najbardziej rozpowszechnione tradycyjne potrawy (jesteśmy je w stanie dla Państwa przygotować, ale tylko po wcześniejszym uzgodnieniu i w porozumieniu z innymi gośćmi).

 

Kuchnia świętokrzyska

 



Region świętokrzyski, ze względu na przeludnienie i słabe gleby, nigdy nie był regionem bogatym, co oczywiście miało wielki wpływ na kuchnię regionalną. Dawne potrawy to przede wszystkim kapusta i jako, że na piaszczystych ziemiach, tylko one dobrze rosły, ziemniaki. Dania codzienne różniły się od odświętnych tylko omastą zrobioną z boczku lub częściej ze słoniny. Najbardziej popularna na kielecczyźnie była i jest zupa z żurem, nazywana zalewajką. Jej nazwa pochodzi od sposobu gotowania potrawy, bowiem, według dawnych receptur, ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, z których nie odlewa się wody, zalewało się barszczem. W odróżnieniu od innych żurków nie dodawało się śmietany, kiełbasy ani jajek, ewentualnie cebulę lub grzyby i skwarki ze słoniny.

Inną zupą, także bardzo popularną w tym regionie, był barszcz biały z kiszonej kapusty podawany na śniadanie wielkanocne. Na wywarze z uprzednio gotowanej wędzonki, gotowało się kiszoną kapustę, pod koniec dodając śmietanę, chrzan oraz jajka i kiełbasę. Na zwykły, najczęściej jednodaniowy obiad, gospodynie z Kielecczyzny często gotowały potrawę zwaną parzybrodą lub pazibrodą, którą stanowiły ugotowane ziemniaki, wymieszane z ugotowaną kiszoną kapustą i skwarkami ze słoniny.

Inną codzienną potrawą były tak zwane goły, albo gały – kluski o średnicy ok.4 cm, przygotowane ze startych surowych ziemniaków z których odlewa się sok, z kilkoma surowymi jajkami. Po ugotowaniu w osolonej wodzie, podawano je ze skwarkami lub mlekiem. Na stole często pojawiały się ziemniaki z zsiadłym mlekiem, a czasem robiono z nich tak zwaną pyrkę. Na patelni przysmażało się ziemniaki wymieszane z mąką i z mlekiem, a później omaszczało skwarkami ze słoniny.

Daniem opartym na ciekawym połączeniu, typowym chyba tylko dla regionu świętokrzyskiego, jest zupa owocowa najczęściej jagodowa lub wiśniowa ze śmietaną, którą podaje się z ziemniakami – osobno na talerzyku. Jest to naprawdę ciekawe i zaskakująco smaczne danie. Gotowano także zupę jarzynową tak zwaną zacierkę, bez śmietany lecz z drobnymi kluseczkami, które gospodyni urywała z bryły ciasta, skręcała w małe kuleczki i wrzucała bezpośrednio do gotującej się zupy.

Artykuł pochodzi ze strony ciastanastol.home.pl


Poniżej przedstawiamy aktualną listę produktów tradycyjnych oznaczonych w wydziale Oznaczeń Geograficznych MRiRW.

Pogrubioną czcionką oznaczono rzeczy dostępne w okolicy (do 20km)

 

Burocorz Bogoryjski

Chleb bodzentyński

Chleb iwański

Chleb wiejski konecki

Chmielnicka gęś pieczona

Czerkieska mąka orkiszowa

Dzionie rakowskie

Fałkowski miód wielokwiatowy

Farsz z kaszy gryczanej

Fasola korczyńska

Fitka kazimierska

Gryska z Bliżyna

Jabłka sandomierskie

Jędrzejowski twarożek śmietankowy

Kamcia moskorzewska nalewka miętowa

Karp królewski z Rudy Malenieckiej

Karp małyszyński

Karp z Oksy

Karp z Wójczy

Kasza jaglana gierczycka

Kiełbasa biała parzona z Wąchocka

Kiełbasa łosieńska

Kiełbasa radoszycka

Kiełbasa swojska wąchocka hycowana

Kiełbasa swojska z Kunowa

Konfitury z jarzębiny

Krówka opatowska

Kugiel z Czermna

Kwas burakowy po wzdolsku

Masło Chmielnickie

Masło jędrzejowskie

Opatkowickie wino chlebowe

Pasztetowa Radoszycka

Piernik z żytniej mąki

Pińczowski olej z lnicy

Placek spod kamienia

Polędwica tradycyjna z Wąchocka

Polędwiczki świąteczne Prokopa

Prazoki

Rakowski ziemniak pieczony

Rytwiański karp

Salceson cwaniak z Łosienia

Salceson kurozwęcki

Salceson ozorkowy wiejski

Sandomierski olej rzepakowy

Ser jabłeczny

Słupiański siekaniec dworski

Sok z czarnej jagody z lipowskich lasów

Susz owocowy dębniacki

Świętokrzyski miód spadziowy

Szczodroki

Szynka sznurowana wąchocka

Truskawka bielińska

Truskawka buska faworytka

Udziec Dworski z Kunowa

Wiśnia sokowa nadwiślanka

Wólecka chałka pleciona

Zalewajka śwętokrzyska